В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европа не трябва да прави компромис с критериите за присъединяване заради Турция

Евродепутатът Светослав Малинов, В развитие, 29.11.2016

Университетът в Истанбул. Турция. 1 октомври 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Университетът в Истанбул. Турция. 1 октомври 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

От дълго време Турция се опитва да промени начина, по който по принцип се преговаря за ЕС. Да, тя е голяма и важна за ЕС и света, но не може с нея да се преговаря по други правила, различни от тези, с които се преговаря например с Македония. Не може да се прави компромис с критериите за присъединяване. Това каза Светослав Малинов от ДСБ, евродепутат, представител на групата на Европейската народна партия, в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обяви,че резолюцията за временно преустановяване на преговорите с Турция е била подкрепена от близо 500 евродепутати, а само 37 са били против. 

По думите му вместо да бъде основа на засилване на сътрудничеството и сближаване, споразумението между ЕС и южната ни съседка се използва от Ердоган като лост за влияние. 

По време на преговорите, а и непосредствено след това той се опитваше да внуши, че Турция прави невероятен жест за Европа. Всъщност това е едно взаимно изгодно споразумение – наистина има бежанци и мигранти на територията на Турция и наистина трябва да й се помогне, защото иначе ще се създаде голяма заплаха за Европа. Но всичко, което последва от турска страна – опитите за изнудване, опитите на Ердоган да внушава, че от споразумението директно следва членство в ЕС и отмяна на визите, още от самото начало ни показаха, че няма да има коректно отношение от турска страна.

Малинов заяви, че решението на евродепутатите дава ясен сигнал, че няма да позволят изнудване и няма да променят принципите и правилата на ЕС само заради Турция. "На следващо място ние пращаме сигнал към турските граждани, че причината за забавяне на процеса и отдалечаването от желаните от тях резултати наистина се дължи на политиката на правителството и на Ердоган лично", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие