В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2017 ще бъде година на балансиране на петролния пазар

Антъни Дипаола, анализатор от Bloomberg Intelligence, В развитие, 29.11.2016

Антъни Дипаола, анализатор от Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Антъни Дипаола, анализатор от Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дори и без сделка ОПЕК очаква търсенето да се увеличи през следващата година, но потенциална сделка може да помогне за по-бързо увеличение на цените през първите шест месеца от 2017. Това коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Антъни Дипаола в предаването "В развитие" с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му икономисти казват, че добивът на петрол от ОПЕК трябва да бъде намален с около 1 млн. барела на ден, така че намалението трябва да бъде толкова голямо, за да започнат да се използват запасите. "Ако намалението на производството не е достатъчно или оставя място да се включат още производители на петрол, подобна сделка няма да намали достатъчно запасите", заяви той. ОПЕК трябва да сключи сделка утре, 30 ноември, но и трябва да извади достатъчно петрол от циркулация, което да намали запасите, смята анализаторът. 

Ако ОПЕК достигнат сделка, увеличението на цените може да се случи по-скоро - през първата половина на следващата година, смята Дипаола. 

Сделка на ОПЕК ще подпомогне шистовите производители, но те се опитват да намалят своите собствени разходи за производство, което ще им помогне да се върнат по-бързо на пазара, коментира още той. "Ако цените на петрола достигнат $50 и останат на това равнище, те ще успеят да хеджират и да се върнат по-бързо на пазара", обясни анализаторът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие