В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Хората в Куба са наясно, че са необходими икономически промени

Кадринка Кадринова във В развитие, 28.11.2016

Кубинският флаг в двора на Университета на Хавана, разгърнат след новината за смъртта на Фидел Кастро. 26.11.2016. Снимка: Eliana Aponte/Bloomberg Кубинският флаг в двора на Университета на Хавана, разгърнат след новината за смъртта на Фидел Кастро. 26.11.2016. Снимка: Eliana Aponte/Bloomberg

След смъртта на Фидел Кастро кубинците дълбоко скърбят, но продължават своя път. Това каза журналистът Кадринка Кадринова в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Кастро бе тяхната експресия, есенцията на тяхната национална идентичност. Той превърна една страна, съпоставима като размери с България, във фактор", каза Кадринова. 

"Хората в Куба са наясно, че са необходими икономически промени".

На въпроса дали сега Раул Кастро ще се чувства по-свободен, за да осъществява икономически реформи, събеседничката каза: "Не бих казала, че и до сега не се е чувствал свободен. Той е поклонник на китайския и на виетнамския модел, и на отварянето на отношенията със САЩ. Той казва - след като се разбрахте с виетнамците, защо не се разберете и с нас".

70% от кубинските емигранти в САЩ искат премахване на ембаргото с Куба, но има и такива, които имат голямо влияние върху новият президент на САЩ Доналд Тръмп и които искат промяна на режима, обясни Кадринова.

"Рязка промяна на курса на Куба не е реалистична, но Тръмп има ангажимент към кубинската емиграция. Предстои да видим какво ще се случи, когато встъпи в длъжност. Може тогава да проговори в него бизнесменът".  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие