В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фийон каза на висок глас неща, които във Франция само се шептят

Адв. Любомир Роглев във В развитие, 28.11.2016

Франсоа Фийон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Франсоа Фийон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Франсоа Фийон успя да обедини десницата със своята откровеност и спокоен тон, но дали с това няма да обедини и враговете си - левицата и част от центристките движения тепърва предстои да видим. Това каза адв. Любомир Роглев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. ​

Той навлиза в територии, в които досегашни президенти не са били много реформаторски настроени. Влиза в полето на синдикатите, в полето на държавно-контролирания сектор, говори за промяна на работната седмица, обясни събеседникът.

"Тази програма е интересна, защото Фийон много откровено и без опасения дали някой ще се разсърди каза на висок глас неща, които само се шептят". 

Френското общество е трудно за реформиране, защото дори малка промяна на трудовия кодекс предизвиква големи стачки, обясни гостът. "За това, ако спечели догодина изборите и приложи тази своя програма, се очаква доста голяма опозиция от населението, което е свикнало с моментната ситуация".

"Въпреки че французите не обичат да се сравняват с други държави, го правят. През последните години много често се правеха сравнения с Германия. Това е основното мерило за това как се развива икономиката. Французите пак считат, че са най-добрите, но я няма тази арогантност, която я имаше преди 20 - 30 години". 

Относно външнополитическите убеждения на Фийон, Роглев каза, че тя е продължаване на досегашната политика по отношение на НАТО и ЕС, но това, което го отличава от досегашната политика, е отношението към Русия - той се обявява за сближаване с Русия.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие