В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бежанският въпрос е мощен лост в ръцете на турското правителство

Проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС, В развитие, 28.11.2016

Проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резолюцията, която европейските депутати гласуваха за временно замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС, е факт, който обобщава начина, по който се възприема поведението на турските власти след опита за военен преврат. Това коментира преподавателят от УНСС проф. д-р Динко Динков в предаването "В развитие" с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му бежанският въпрос е мощен лост в ръцете на турското правителство. По повод на декларацията на Европейския парламент президентът на Турция Ердоган заплаши, че много лесно може да отвори границите за струпаните над 3 млн. бежанци в Турция. 

Според проф. Динков ако в отговор на резолюцията, турските власти предприемат по-категорично действие, това ще подложи България на големи изпитания.  

"Все още ЕС не разполага с капацитет да приобщи Турция към себе си", смята той. 

ЕС е силно заинтересован да има една проевропейски ориентирана Турция, коментира още преподавателят. "На този етап е много сложно да се поддържа баланс между стратегически интереси и ценности. ЕС винаги е правил компромиси, които продължават да усложняват задачите на ЕС", обясни той. По думите на проф. Динков първият компромис от страна на ЕС е направен със започване на преговори с Турция за членство в ЕС. 

Проф. Динков подчерта, че ЕС има лостове да се издигне на по-силна позиция в преговорите спрямо Турция, но основна пречка са "националните егоизми", които предотвратяват възможността ЕС да действа като единен организъм. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие