В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира остава под натиск

Пазарен коментар на Симин Демокан, 25.11.2016

Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира се покачва за първи път от последните четири дни, въпреки че по-рано днес спадна до рекордно ниско ниво. Тя остава под натиск, макар че Турската централна банка неочаквано увеличи лихвите в страната в четвъртък. Това каза в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Borsa Istanbul губи 2% от началото на седмицата. Доходността по 2-годишните правителствени облигации се покачи с почти 60 базисни пункта през тази седмица. 

Инвеститорите изпратиха ясно и точно послание – ще трябват много повече мерки, за да се спре срива на валутата. Властите увеличиха бенчмарка и лихвите по овърнайт кредитирането съответно с 50 и 25 базисни пункта, като изненадаха икономистите, които не предвиждаха промяна. Това обаче не беше достатъчно – след като поскъпна леко, лирата възобнови спада си, като подчерта уязвимостта си спрямо по-голямата вероятност за увеличение на лихвите от Федерален резерв.

Лирата е под натиск и поради вътрешната политическа и икономическа несигурност – инфлацията остава над целта на централната банка от 2011 насам. Инвеститорите смятат, че паричната политика все още е прекалено разхлабена.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие