В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не се патентоват понятия, установени обичайно в търговската практика

Адв. Биляна Димитрова във В развитие, 25.11.2016

Адв. Биляна Димитрова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адв. Биляна Димитрова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Режимът в България и в Европа е регистрационен. Всеки, който иска да ползва даден знак и да идентифицира с него стоките или услугите си, може да поиска от Патентно ведомство да запази дадена марка. Това каза адв. Биляна Димитрова в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Патентно ведомство проверява дали са налице т.нар. „абсолютни основания за отказ“ на дадена марка – дали не противоречи на закона, дали не се касае за понятие, което е установено обичайно в търговската практика и в езика, и още десетина условия, които Патентно ведомство задължително трябва да провери, преди да регистрира една марка. Не се проверява дали марката е регистрирана, ползвана или заявена от трето лице. Това вече е отговорност на лицата, които ползват дадена марка и искат да я защитят от други, които са я заявили в последствие. Принципът е – първят по време е първи по право".

Патентно ведомство публикува всички заявки в бюлетин и всяко лице, което счита, че неговите права са нарушени има правото в рамките на три месеца да даде т.нар. „опозиция“, обясни юристът. "Развива се спор, едната страна винаги е права и след като тези две фази се изчерпят, се регистрира марката".

"Това не блокира напълно правото на лицата, които считат че са ощетени. Има и процедури за последващо заличаване на марки".

Регистрират ли се марките „по принцип“ или са валидни само за определени класове стоки и услуги? Какво е времето на валидност на регистрацията? Какви са опасностите от т.нар. „устни договори“? Какви са административните санкции и глобите, налагани по съдебен път?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие