В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Плоският данък сега е дори по-необходим на България

ас. Димитър Чобанов, катедра Финанси от УНСС, В развитие, 24.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Плоският данък в момента е дори по-необходим на България от времето, когато беше въведен, тъй като темповете на икономически растеж са по-бавни, отколкото бяха преди финансовата криза. Това коментира ас. Димитър Чобанов от катедра Финанси от УНСС в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му плоският данък е едно от средствата, с които може да се насърчи по-голямата икономическа активност, по-голямото предлагане на труд и оттам по-голямата производителност. 

По-малкото промени в данъчната система създават предвидимост в бизнес среда, което е една от предпоставките за по-устойчиво и стабилно икономическо развитие, отбеляза още финансистът.

Повишаването на облагането на труда чрез въвеждането на прогресивна скала до голяма степен може да доведе до увеличаване на дела на сивата икономика или повишаване на опитите за осъществяване на някакъв тип данъчен арбитраж. Последният обаче ще доведе до това, че приходите на държавата няма да са по-големи, но ще има хора, които съзнателно ще се опитват да избягват облагането, което ще създава ненужни разходи за икономиката. 

Предложението на БСП може да доведе до допълнителни 46 лв. на месец увеличение на доходите на хората с ниски такива, вследствие на въвеждането на необлагаем минимум.

Бюджетът ще събере значително по-малко приходи без да отчита, че хората с високи доходи ще се опитат да избегнат по-високите ставки. По-големият проблем от въвеждането на подобна мярка са намаляването на стимулите за повече работа, което в дългосрочен план е по-опасно за българската икономика.

Генерална промяна в данъчната и осигурителната система на България не е необходима.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие