В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бюджетният излишък за тази година ще бъде в размер на 1-1,3 млрд. лв.

Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова, В развитие, 24.11.2016

Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетният излишък за тази година ще бъде от порядъка на 1-1,3 млрд. лв., като тези средства ще се използват за съфинансиране по европейските програми. Това обяви зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя обясни, че Бюджет 2017 е изготвен изключително консервативно и въпреки, че се очакват повече приходи в размер на 2,2-2,3 млрд. лв., са заложени безпрецедентно много разходи за увеличаване на МРЗ и заплатите в редица сектори. 

"Предпочитаме да заложим дефицит, за да можем да гарантираме спокойното изпълнение на бюджета. Освен това при настоящата политическа обстановка ще има леко забавяне на приходната част, така че ще се окаже, че дефицитът е нужен", обясни Йорданова.

Тя каза още, че на този етап няма как да бъде изпълнено искането на синдикатите за допълнителни 100 млн. лв. за социални дейности и разходи

"Считаме, че плоският данък все още не е изиграл своята роля. От въвеждането му през 2008 досега се наблюдава трайно нарастване на приходите от данъци, което означава, че бизнесът започва да изсветлява, наред с всички мерки, предприети от страна на данъчната администрация, агенция „Митници“ и всички останали органи, които работят доста активно в тази посока. Ненапразно към края на октомври имаме реализирани приходи от порядъка на над 3,6 млрд. лв. повече, отколкото сме заложили", каза още тя, допълвайки, че не бива да се правят резки промени в данъчната система, още повече между първо и второ четене на бюджета. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие