В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Борбата на Facebook с фалшивите новини

Главният редактор на kaldata.com Светлин Желев, В развитие, 24.11.2016

Главният редактор на kaldata.com Светлин Желев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният редактор на kaldata.com Светлин Желев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Твърдението, че Facebook може да е помогнал на неверни и пристрастни истории да стигнат до много избиратели и така да е повлиял на победата на Доналд Тръмп е твърде спекулативно. Неверните новини наистина намират по-широка аудитория през социалните мрежи, но по същия начин можем да обвиним интернет или Google. Това обяви главният редактор на kaldata.com Светлин Желев, в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Facebook прави много в борбата срещу фалшивите новини, но все пак алгоритмите, изчистващи новините от невярно съдържание и филтриращи сайтове, няма как да са по-добри от преценката на жив човек. 

Според Желев е възможно Facebook и Google да си подадат ръка на ниво специалисти и софтуер в битката за достоверност на информацията.

"Facebook има проблем с това, че се е разраснала толкова много, че процесът става неконтролируем и алгоритмите не винаги помагат", заяви той.

Желев коментира и факта, че 68% от дигиталната реклама се държат от Facebook и Google. Според него винаги ще има място за други играчи, а успехът на Facebook се дължи на това, че там с много малък бюджет можеш да достигнеш точно до хората, които ти трябват.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие