В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българите изпитват най-големи трудности при връщането на потребителските кредити

Финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев, В развитие, 24.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Българите изпитват най-големи трудности при връщането на потребителските кредити. За разлика от тях при жилищните има най-голям спад на необслужваните суми заради раздвижването на пазара. Това коментира финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му устойчивото ниво на необслужваните кредити е 10-15% и то може да се постигне до 2-3 години. Според Василев мерките, които банките могат да предприемат за повишаване на събираемостта, са свързани с по-отговорно кредитиране, по-общ поглед върху нуждите на техните клиенти и подобряване на финансовата грамотност. 

"Намаляването на дела на лошите кредити през октомври се дължи на големите пакети, които банките продадоха на колекторски фирми и на обезценките, които направиха през тези години. Запазва се и устойчивият тренд на намаляване на лошите кредити", обясни Василев. 

Той посочи още, че все повече се увеличава интересът към инвестиране в жилища. Доходността, която можем да реализираме от недвижими имоти в момента, е капиталовата печалба да е в рамките на 4-5% и, ако включим и доходите от наем, една инвестиция в недвижим имот може да донесе доходност от 7-8% на година при доста по-нисък риск от други инструменти на пазара. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие