В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политическата нестабилност създава голям риск от загуба на приходи

Икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков, В развитие, 23.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Ситуацията в България е уникална за последните 25 години. През 2013 и 2014, когато имахме подобна ситуация на предсрочни парламентарни избори, видяхме много популизъм основно по линия на по-високи разходи и доста слабо представяне на приходните администрации. Очевидно администрациите не работят добре, когато няма политическа власт отгоре, и това създава риск от загуба на приходи през следващата година, което е сериозен проблем, защото ще е поредната крачка назад по пътя на балансирането на бюджета. Това обяви икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира традиционно изготвяния от ИПИ алтернативен бюджет на фона на политическата обстановка в страната, като подчерта, че обичайните предложения за ограничаване на разходите и намаляване на данъците са били изместени от призиви за стабилност и намаляване на популизма.  

"Натрупаните дефицити за периода 2009-2012 са по-малки като размер отколкото през 2013 и 2014. Само през 2014 дефицитът се увеличи с 1,6 млрд. лв. заради популистки практики", посочи икономистът. 

По думите му това, което пречи на икономиката, са не по-малкото държавни разходи, а несигурността, която кара компаниите да инвестират по-малко и да задържат проектите си.

Стайков заяви, че в такава ситуация е важно прогнозите да са по-консервативни и да се замразяват разходи, които е възможно да бъдат замразени. 

"Веднага беше вкаран законопроект за промяна на данъчната система без оценка какво ще струва тази промяна. Министерство на финансите обяви, че би коствала на бюджета над 1 млрд. лв. Това е сериозна загуба на приходи и трябва се помисли какво следва след нея. Голям спад на приходите в бюджета означава увеличаване на други данъци или съкращавена на определени разходи", обясни икономистът. 

Според него в Бюджет 2017 не са заложени разходни мини, а по-скоро има подценяване на приходите, което може да означава непрозрачно направени разходи през следващата година.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие