В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарът вече отчита трайно повишаване на лихвите в САЩ

Главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев, В развитие, 23.11.2016

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Пазарът вече отчита не само повишаването на лихвите от Фед през декември, а и цялостна промяна на политиката и трайно гледа напред към по-високи лихвени нива от 2-3%. Това обяви главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му тези лихвени проценти ще бъдат постигнати най-рано след година и половина, но дори и така, те пак са ниски и стимулиращи на фона на историческите нива. 

"Другото важно нещо е, че доходността по американските облигации, която се покачи много силно през последните няколко месеца, е на същите нива от миналата година, тоест няма голяма промяна на годишна база", посочи още Цачев. 

Според него икономиката на страната навлиза в по-устойчив растеж. "Растежът, който виждахме досега, беше доста по-различен от това, което се случва обичайно. Повишаването на лихвите не е тревожно, то е сигнал, че икономиката започва да работи по друг начин именно благодарение на това, че по-високите лихви ще стимулират инвестициите в по-добри проекти и ще има развитие на малкия и средния бизнес", обясни експертът. 

По думите му ниво от 1,10 е балансирано за двойката евро-долар, което няма толкова негативни ефекти върху американската икономика. "Потенциалът за ръст на щатската валута не е толкова голям, има много пари в САЩ в момента, а повишаването на лихвите не е с такива темпове, че да доведе до огромни капиталови потоци от целия свят", заяви Цачев. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие