В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Оттегляне на САЩ и НАТО от отбраната на Европа дори не се обсъжда

Професор Тодор Тагарев, В развитие, 23.11.2016

Професор Тодор Тагарев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Професор Тодор Тагарев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В общ интерес на държавите и от двете страни на Атлантика е да продължим да работим заедно и да гарантираме сигурността си по най-добрия начин. Няма как отбраната на САЩ и Европа да се разглежда поотделно, като в експертните среди въпросът за оттеглянето на НАТО и САЩ от отбраната на Европа дори не се обсъжда. Въпреки това нараснаха очакванията Европа да поеме по-голям дял от отговорностите за своята сигурност. Последните година-две вървят процеси на търсене на възможности за задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и най-вече отбраната в рамките на Европейския съюз (ЕС). Отбраната на страните членки на ЕС е оставена като втори стълб на отношенията в Европа. Област, в която решенията продължават да се взимат от държавите членки, а не се прехвърлят към централизирани органи. Това каза директорът на Института по отбрана професор Тодор Тагарев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването В развитие. Той коментира въпроса за това дали общата политика за сигурност и отбрана в Европа се качва на ново ниво и има ли индикации за задълбочаване на тази политика сред страните членки на ЕС.  

Ако наистина тези планове станат факт, най-голямата новина от последните развития на тема отбрана в Европа, би представлявало приемането на общ военен бюджет за финансиране и управление на операции.

Годините показаха, че бюджетът и всичко останало е много важно, за да се осигури по-добро развитие на страните членки на ЕС. Малко от нашите граждани знаят, че ЕС вече е провел и продължава да провежда над 30 операции, като ние сме част от някои от тях. Сега обаче говорим за едно много по-сериозно развитие на органите за управление на тези операции.

През последните 1-2 години имаме тенденция на увеличаване на бюджетите за отбрана. Едно много рязко увеличение обаче не е лесно да бъде усвоено, затова този процес ще бъде плавен. Обсъжда се вариантът в рамките на ЕС страните членки да поемат ангажимент да отделят по 2% от БВП за отбрана.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие