В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Образованието на потребителите – ключов фактор за киберзащита

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, В развитие, 23.11.2016

Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България организира обучение за фирми в различни градове от страната на тема киберсигурност и киберзащита. За целта агенцията си партнира с водещи IT експерти от IT индустрията и специалисти по киберсигурност.

Киберпрестъпниците се движат по линията на най-малкото съпротивление. Това каза експертът по киберсигурност Спас Иванов, който коментира темата в ефира на „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Рисковете за големите компании са по-малки от тези за малките компании, посочи той. Големите компании са осъзнали риска и правят всичко възможно да го намалят с технологични инструменти, докато малките компании нямат необходимия ресурс да управляват този тип риск и по тази причина стават много лесна жертва, обясни експертът. 

По думите му най-честите потърпевши са хората, чийто кадри са най-слабо подготвени. Човешкият фактор е основният проблем за пробив и заплахи за сигурността.  

За първи път застрахователна компания у нас предлага застраховка от киберинциденти, коментира още Иванов. „От един сървър, който контролира т.нар. вирусите, които искат откуп, месечната печалба е $400 хил.“, отбеляза експертът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие