В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политиките на Тръмп могат да доведат до ограничаване на световния икономически растеж

Доц. д-р Паскал Желев, В развитие, 22.11.2016

Доц. д-р Паскал Желев, преподавател по международни икономически отношения в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Паскал Желев, преподавател по международни икономически отношения в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протекционистичните мерки не са начин за решаване на проблемите с глобализацията. Идеите на Тръмп не са достатъчно ясни, за да бъдат анализирани, но мерки срещу свободната търговия носят загуба на благосъстояние и не решават натрупаните дисбаланси. Трудни времена ни очакват в световната икономика, ако се тръгне към затварянето на пазарите и се наруши достъпът до пазарите на големи икономики като САЩ – най-големият вносител на стоки в света. Това ще доведе до намаляване на световното търсене и до ограничаване на икономическия растеж, каза доц. д-р Паскал Желев, преподавател по международни икономически отношения в УНСС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването В развитие с водещ Делян Петришки.

Тенденциите в международните икономически отношения са за засилване на регионализма, а за момента Тръмп потвърждава това, което казваше в своята кампания. Ако се преразгледа споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА) това ще навреди и на американски интереси и на компании, които се възползват от по-ниската цена на труда в Мексико. Освен това Мексико е вторият най-голям експортен пазар за САЩ, затова не съм сигурен дали Тръмп ще продължи с този тип реторика, когато официално встъпи в длъжност, каза още доц. д-р Желев.

Няма никаква последователност и приемственост между политиките на досегашният президент Барак Обама и заявените от Доналд Тръмп намерения. Обама се опитваше да либерализира отношенията и да се стреми към намиране на повече експортни възможности за САЩ. В същото време Тръмп иска да разчита на заместване на вноса, което представляват основни различия, допълни експертът по международни икономически отношения.

Да се надяваме, че няма да се достигне до търговски войни, правилата на Световната търговска организация (СТО) ограничават подобни практики, но има обезпокояващи сигнали в тази посока, ако наистина Доналд Тръмп се опита да реализира своите идеи. Изходът няма да бъде благоприятен за световното благосъстояние, тъй като протекционизмът го ограничава в дългосрочен план, каза д-р Желев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие