В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бумът при круизните пътувания ще продължава

Илиян Иванов от Българското круиз общество, В развитие, 22.11.2016

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

2016 е поредната рекордна година за круизните туристически пътувания, като броят на пасажерите спрямо 2015 се е увеличил с 1 млн. Така общият им брой надхвърля 24 млн. души, като в Европа те са около 6,6 млн. Това коментира Илиян Иванов от Българското круиз общество в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

В България се наблюдава двуцифрен ръст на круизните туристи, като те са около 10 хил. на година. По думите на Иванов туристическите агенции от цял свят, включително и у нас, очакват много по-голям брой резервации за 2017. 

"След 2008 сегментът на круизните пътувания беше единственият, който бележеше постоянен ръст на годишна база. Специалистите в сектора отбелязват, че круиз индустрията е ограничена от невъзможността на корабостроителниците да произвеждат круизни кораби, за да отговорят на търсенето", каза още той.

Сред факторите, които ще стимулират все повече българи да изберат този вид почивка са увеличаването на вътрешното потребление и инфлацията, намаляването на безработицата, падането на роуминга в Европа от 15 юни 2017, както и премахването на визите за Канада

"Европа винаги ще остане дестинация номер едно за българския пазар, но визите за Канада касаят плавания в доста посоки. От една страна тези към Аляска, от друга - от Ванкувър към Хавайски острови, както и връзката с Калифорния и Мексиканската ривиера. По източното крайбрежие също има много добри маршрути, които касаят канадските визи и те ще се отпушат за българите", обясни Иванов. 

Според него единственото нещо, което би спънало ръста на круизните ваканции са терористичните атентати

"Пристанищата във Варна и Бургас направиха много инвестиции през последните години, градовете започнаха да придобиват облик на типичния средиземноморски град и ако тези атентати престанат, Черно море ще се отвори за круизни пътешествия от всякакви ценови сегменти", допълни Иванов.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие