В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Обвиненията на прокуратурата по казуса Белене няма да доведат доникъде

Д-р Георги Касчиев, енергиен експерт, В развитие, 21.11.2016

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

В енергетиката няма нито един осъден въпреки огромните скандали, на които сме ставали свидетели, а последните обвинения на прокуратурата срещу Делян Добрев и Румен Овчаров изглеждат смешни и „кокошкарски“. Оставам песимист, че ще бъде постигнато и доказно нещо. Това каза енергийният експерт д-р Георги Касчиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването В развитие с водещ Делян Петришки. Той коментира темата за последните обвинения на прокуратурата срещу Румен Овчаров и Делян Добрев по казуса Белене и цялостното развитие около проекта и действията на прокуратурата в предишните случаи, когато са били привличани обвиняеми.

Остава впечатление, че прокуратурата разпилява обвиненията върху по-голям кръг от лица. Като че ли се внушава, че всички са маскари, но трябва да се опитаме да потърсим отговорност. Обвинението към Румен Овчаров (че не е упражнил достатъчна отговорност като принципал върху НЕК б.р.) е смехотворно и идва ли ще бъде доказано. Румен Овчаров едва ли е оставил писмени доказателства за това. Скандалния договор за газта, който той прокара, и с който докара у нас най-скъпия газ в цяла Европа, се оказа, че е подписан от неговия заместник, коментира д-р Касчиев.

Основната отговорност за проекта Белене стои върху Станишев и неговото правителство. Обвиненията сега срещу Делян Добрев изглеждат „кокошкарски“. Единствените реални обвинения са срещу двамата изпълнителни директори на НЕК, които бяха обвинени и през 2014. Тогава се оказа, че те са невинни. Дали сега ще ги изкарат виновни и дали някой от тях ще даде признания срещу политици, е друг въпрос, каза Касчиев.

Вижте повече във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие