В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Намаляването на държавния сектор ще намали корупцията

Главният финансов директор на Bittnet Кристиян Логофату, В развитие, 21.11.2016

Главният финансов директор на Bittnet Кристиян Логофату. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният финансов директор на Bittnet Кристиян Логофату. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корупцията в страни като България и Румъния се корени в начина, по който са изградени системите в тях. Това каза главният финансов директор на Bittnet Кристиян Логофату в интервю за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria по време на конференцията Investor Finance Forum 2016 на 18 ноември 2016 в София. 

По думите му при големи държавни проекти, например за безплатно образование и безплатен достъп до здравеопазване, клиентите не решават какво да се прави с тези средства и как да се разпределят между институциите, които се конкурират за финансиране, а това създава предпоставки за корупция. 

"В частната сфера има саморегулация, защото целта е да останете на печалба. В този случай клиентът с решенията си автоматично елиминира проблема", обясни Логофату. 

Той коментира и ситуацията в здравната система, като посочи, че най-големият проблем в Румъния е демографската тенденция на обезлюдяване. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие