В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Избирането на Тръмп може да задвижи глобалната икономика

Финансовият анализатор Красимир Йорданов, В развитие, 21.11.2016

Финансовият анализатор Красимир Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият анализатор Красимир Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от основните тенденции от икономическата криза през 2008 насам е намаляването на частните инвестиции, което дърпа надолу растежа на икономиките. Този тренд може да се пречупи с избирането на Тръмп, който има програма за данъчно стимулиране на частните инвестиции, което може да завърти колелото на инфлацията и да засили икономиката. Това обяви финансовият анализатор Красимир Йорданов в интервю за Димитър Вучев от Bloomberg TV Bulgaria по време на конференцията Investor Finance Forum 2016 на 18 ноември 2016 в София. 

Анализаторът коментира и новите находища на петрол и влиянието им върху цените. По думите му разходите за добив са много по-високи от текущите пазарни цени и за да бъде устойчив бизнесът, цената трябва да достигне над $65 за барел. 

"От друга страна съществуващите находища на шистов петрол в САЩ започват да се изчерпват, което означава, че производството от тях ще започне да спада. Това ще промени баланса в световен мащаб, ще намали предлагането, от там цената ще се вдигне и чак тогава можем да очакваме разработване на нови находища", допълни Йорданов. 

Според него предвид факта, че в среда на ниски лихвени проценти депозитите продължават да растат, ако лихвите се повишат, ще видим прилив на още депозити. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие