В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

И българите бавно губят доверие в Европейския съюз

Евелина Славкова във В развитие, 21.11.2016

Уличен артист. Италия. Снимка: pixabay.com Уличен артист. Италия. Снимка: pixabay.com

Българинът все още не е настроен евроскептично, но има потенциалът да промени нагласите си в тази посока. Това каза социологът Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Чисто политически картината в голяма част от европейските държави се променя - много по-консервативни, и дори антиевропейски партии печелят подкрепа, каза Славкова. "Държавите се капсулират. Факторите са различни. Една от основните причини е мигрантската криза, но това е само една от причините". 

"Много изследвания показват, че все по-голяма част от гражданите в ЕС гледат на съюза, като на бюрократична машина, а не на структура, която прави живота по-добър. В България можем да видим как българите имат много по-голямо доверие на европейските институции, отколкото на вътрешнодържавните".

Това е и чисто психологическа нагласа, характерна за страните от Източна Европа, които се присъединиха по-късно към ЕС, обясни социологът. "Все повече ще се усеща разочарование, защото представата при присъединяването бе, че ще има много сериозно финансово подпомагане и добрите неща естествено ще се пренесат в България, но вече 10 години това не се случва и вече се наблюдава намаляване на тази позитивна нагласа".

"Българите осъзнават възможностите, които предоставя ЕС - свобода на търговията, свобода на пътуванията. Но предстои да се очертае осезаем негативизъм. Това няма да стане толкова скоро - за една или две години, но постепенно ще има спад на този позитивизъм на база на разочарованието, че не сме получили това, което сме очаквали".

Вижте целия коментар:


 

 

Последни новини
Още от В развитие