В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Запушват се пробойни в бюджета на НОИ през бюджетите на МВР и МО

Валентин Попов във В развитие, 18.11.2016

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако бюджетът се приеме в този му вид МВР, служителите пак ще излязат на улицата. Ако недофинансирането на МВР продължи това ще доведе до сериозна опасност за сигурността на гражданите. Опасно е заплати на полицаи и пожарникари да са близки до МРЗ. Това каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки

"Министъра на финансите през бюджетите на министерството на отбраната и на МВР запушва пробойни в бюджета на НОИ, за които причината по никакъв начин не може да се търси при служителите на МВР и МО. За МВР се предвиждат 109 млн. лв. увеличение на бюждета като тези средства са предназначени за покриване на увеличени осигурителни вноски на служителите на МВР".

Крайно нелогично е едва 15% да се заделят за капиталови разходи, каза Попов. "През последните години това е нещо нормално като явление".

МВР е категорично и несистемно недофинансирано. Всяка година по един или друг начин, по един или друг проект МВР се дофинансира с 200 – 250 млн. лв. годишно, каза още гостът.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР искат поне 20% увеличение и то на реалния бюджет на МВР, а не този, който е записан в Закона за държавния бюджет. Това е необходимо, не само за увеличаване на заплатите на служителите, а за въоръжение и автопарк, обясни Валентин Попов.

"Персоналът на МВР е намалял поне с 20%, заплащането не се покачва и не ми е ясно как тогава се увеличава издръжката на един служител. За последните пет години МВР не е раздало облекло на служителите си на стойност над 25 млн. лв. Министерството няма да е в състояние да разреши този проблем през следващите 3 до 5 години. Ако колегите тръгнат по улиците или застанат на граничните пунктове с това, което им е останало от получената от МВР облекло, ще приличат на клошари".

"Ако бюджетът се приеме в този му вид МВР ние пак ще излезем на улицата", категоричен бе гостът, "но не това е големият проблем, който застрашава обществото – все повече се свива мотивацията на служителите в министерството, все по-некачествен е потокът на кандидатите за работа в МВР, защото професията става все по-малко привлекателна".

Кои са митовете, които все още витаят за системата на МВР?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие