В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

По кои направления ще отидат 2 млрд. лв. за ж.п. инфраструктура

Председателят на Форума за балкански транспорт и инфраструктура Петър Мутафчиев, В развитие, 18.11.2016

Председателят на Форума за балкански транспорт и инфраструктура Петър Мутафчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Форума за балкански транспорт и инфраструктура Петър Мутафчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общо 2 млрд. лв. за железопътен транспорт ще бъдат осигурени по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" и механизма "Свързана Европа", заедно с националното съфинансиране в размер на 20%, като средствата ще са налични до 2022.  Ще продължат направленията по основните европейски коридори, коментира председателят на Форума за балкански транспорт и инфраструктура Петър Мутафчиев в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

"По ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" Елин Пелин - Костенец и Пловдив - Бургас по направлението Западна Европа - Изток Ориент има осигурени общо 660 млн. евро. Допълнително има 185 млн. евро по механизма „Свързана Европа“ за Костенец-Септември и за София-Елин Пелин и София- Волуяк общо около 106 млн. евро", обясни Мутафчиев. 

По думите му това са основни направления в железопътната инфраструктура и линиите, които могат да осигурят печалба и добро развитие на българските железопътни превозвачи. Мутафчиев обяви, че има и още един приоритетен проект, който в момента е оставен на заден план, а именно румънската граница Дунав мост-2 - гръцката граница на Кулата. 

Според него публично-частно партньорство при изграждането на автомагистралите е възможно само при въвеждането на ефективна тол система. 

"Реформите в БДЖ изостават и ако не се работи в посока железопътни фирми за превоз и няма ефективни влакове и една добра услуга, трудно ще можем да постигнем ефекта от модернизация на инфраструктурата", каза още Мутафчиев. 

"Дългосрочните дългове на БДЖ не са големият проблем, по-важно е БДЖ да няма краткосрочни задължения и да има добър мениджмънт, защото в нея има добър ресурс", подчерта той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие