В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как ще бъдат инвестирани средствата от рекордната емисия на Енерго-Про

Управителят на Енерго-Про Варна Момчил Андреев, В развитие, 18.11.2016

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

"Енерго-Про Варна" пласира облигации за 130 млн. евро на вътрешния пазар. Емисията е със 7-годишен срок, а лихвеният купон - 3,5%, без ипотекиране на активи и със залог акциите на дружеството. Като параметри и срок сделката отговаря на нашите инвестиционни намерения, обяви управителят на "Енерго-Про Варна" Момчил Андреев, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основната част от финансирането ще бъде насочена към електроразпределителната мрежа. "Ние имаме активи, които са близо 2 млрд. лв. по застрахователна стойност, така че поддръжката и изграждането на нови съоръжения и подмяната и рехабилитацията на съществуващата инфраструктура са необходими за функционирането на мрежата", посочи той.

24 инвеститори са записали облигации, като 40 млн. от емисията е купила Черноморската банка за търговия и развитие. Според Андреев тя е изиграла ролята на инвеститор котва и участието й е било показателно за останалите инвеститори, че проектът е добър. 

"Минахме през Brexit, избора на новия американски президент, приключихме ден след президентските избори в България. Всички тези сътресения не се отразиха на резултата, емисията беше записана от български и международни банки, пенсионни фондове и разчетите, които им представихме, както и историята на дружеството, бяха достатъчно убедителни за тях", коментира още Андреев.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие