В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Доларът се покачва, а ДЦК по света продължават разпродаването си

Пазарен коментар на Юън Потс, 18.11.2016

Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доларът се покачва, докато ДЦК по света продължават разпродаването си. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването В развитие на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Имаме натоварена седмица около спекулациите за "отбора" на Тръмп. Доларът расте по отношение на еврото за десети пореден ден. Това е най-дългият такъв тренд от създаването на валутата през 1999. Доларовият индекс е близо до върхови стойности, невиждани от повече от година, заради политиките на Тръмп и почти сигурното увеличение, чакано от Фед идния месец".

Йената е в понижение днес, като се насочва към втора седмица на понижения над 3%, каза Потс. 

По думите на анализатора при акциите имаме положително начало за европейските акции, но по-късно почти всички се движат надолу. Основните индекси на Испания и Италия са най-рязко надолу, съответно с 1,1 и 1,7 %. 

"Секторът на миннодобнивните предприятия и този на комуналните услуги са най-спадащи днес. Volkswagen достигна историческо решение, като обяви, че ще освободи 30 000 служители глобално, в опит да спестят 3,7 млрд. евро разходи. Движението е предизвикано от опитите на най-големия автопроизводител в Европа да се възстанови от скандала и да инвестира в електромобили".

Днес облигациите продължават разпродажбата си, каза още Потс. "Световните облигации са се насочили към най-резкия двуседмичен спад от поне 26 години насам. Глобалният осреднен индекса на Bloomberg спадна с 4% в последните 2 седмици, след като новоизбраният президент Доналд Тръмп увеличи очакванията за инфлацията. Обещанията на Тръмп включват намаляване на данъците и разходи от над 500 мрлд. долара за инфраструктура през следващите 10 години. Това е комбинация, която се очаква да ускори растежа и инфлацията в най-голямата икономика в света. Днес разпродажбата при облигациите се увеличава, като доходността при суверенните облигации в САЩ, Европа и Азитатско-тихоокеанския регион продължава да се покачва".

Вижте целия коментар:


 

Последни новини
Още от В развитие