В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2016 може да бележи нова ера за гръцката икономика

Йоргос Фтикас във В развитие, 17.11.2016

Йоргос Фтикас, юрист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йоргос Фтикас, юрист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Положението на гръцката икономика е критично, правителството твърди, че е свършило всичко нужно по сделката от 2015 и се очаква от кредиторите да отворят отново разговора за преструктуриране на гръцкия дълг. Това каза юристът Йоргос Фтикас в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. ​

"Преструктурирането на дълга е най-важното нещо в гръцката икономика. Може да се каже, че цялата политическа и икономическа система на Гърция, е замръзнала и чака тези мерки да станат част от дневния ред на кредиторите".

Фтикас заяви, че гръцкото правителство е получило "много неочакван подарък от Обама" по време на неговото посещение в Гърция. "Правителството се надяваше на показно изказване, относно гръцкия дълг, но Обама направи още една крачка и каза всичко, което искаха да чуят: "Не можете да имате просперитет само чрез твърди мерки за спестяване". Така той отваря дебата за алтернативите за създаване на ръст в страната". Европа, обаче не е склонна да се съобразява с препоръките на Обама, тъй като САЩ не е държава-кредитор на Гърция, призна Фтикас.

"Очаквам проблеми в началото на следващата година, ако голямата тройка не даде надежда на Гърция, че отиваме нанякъде. Само така ще се стабилизира социалното недоволство". 

През последните три месеца има 1,5% ръст на БВП на Гърция и това е като светлина в края на тунела. Анализаторите твърдят, че ще имате много малък ръст тази година - 0,3% - 0,4 %. Надяваме се, че 2016 ще е началото на нова ера на икономиката на Гърция, но това зависи от проблема с преструктурирането на дълга и дали ще бъдат очертани ясни стъпки за действие". 

Как се отразява на гръцката криза фактът, че Европа трябва да се справя с много проблеми в момента, включително шока от Brexit, предстоящия референдум в Италия и изненадващия избор на Тръмп?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие