В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще продължи процесът по обръщане на САЩ към Азия, а не към Европа

Проф. Искра Баева, историк, В развитие, 16.11.2016

Проф. Искра Баева, историк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Искра Баева, историк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма основание да се притеснява от възникващите сигнали от страна на САЩ за готовност да се договарят с Русия. ЕС обаче има основание за притеснение. Това коментира историкът проф. Искра Баева в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ въпреки това, може да се очаква промяна в американската политика по отношение на Русия и Китай. "При всички случаи ще продължи процесът на обръщане на САЩ по-скоро към Азия, отколкото към Европа", заяви тя. 

Европа може да бъде икономическа сила, но във военно-политическо отношение тя намалява глобалното си присъствие, отбеляза още проф. Баева, допълвайки, че разговорите за необходимостта от обща армия в Европа са напълно обосновани. 

Ако Европа не изработи ясна стратегия със своята собствена позиция, нейното влияние в света ще продължи да намалява, смята историкът. 

Според проф. Баева НАТО ще се откаже от разширяване към Грузия и то не заради Русия, а заради собствените си проблеми – проблемите вътре в НАТО, както и проблемите в Турция.    

По думите на проф. Баева Европа изостави своите ценности по отношение на Турция, но тя показа и двойни стандарти – изостави ги по отношение на едни, и не ги изостави по отношение на други. Европа ще бъде принудена да потърси компромис с Турция, отбеляза още тя. 

Пренареждането на света след края на Студената война продължава и то носи доста предизвикателства и доста опасности, коментира още историкът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие