В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблемът с Бюджет 2017 не е икономически, а политически

Доц. Виктор Йоцов във В развитие, 16.11.2016

Доц. Виктор Йоцов, катедра Финанси в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Виктор Йоцов, катедра Финанси в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с Бюджет 2017 не е толкова икономически, колкото политически. Това каза доц. Виктор Йоцов от катедра Финанси в УНСС в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Всяка политическа партия иска да наложи своите виждания. Бюджетът е най-важният закон, който се прима всяка година, и е естествено там да имаме противопоставяне между опозиция и управляващи. Целият проблем сега е, че не знаем точно кой е опозиция и кой се стяга да управлява. Може да се стигне до такава ситуация, в която всеки да иска нещо, но да не се знае кой ще го дава и управлява". 

При раздробен парламент, с представителство на много различни партии, винаги се затрудняват, и съставянето, и изпълняването на бюджета. Правят се и не винаги принципни компромиси, каза още експертът. "Но ако се приеме мажоритарно гласуване, експертите предвиждат, че в парламента ще има много по-малко партии. Това е гаранция за по-лесно приемане на икономическа политика".

"Имаме нужда от промяна на структурата на разходите на бюджета. Това трябва да е тенденция през следващите няколко години. Структурни промени не се правят за една година, а в рамката на по-дългосрочен период".

Бюджет 2017 нямаше заложена такава промяна на структурата, която да доведе до промените, от които ние, като общество имаме нужда, категоричен бе Йоцов. "Това беше бюджет на статуквото, при който се екстрапулираха структурните характеристики на бюджета от минали години. "Решението е в програмното бюджетиране. Бюджетът трябва да се съставя не спрямо предходната година, а съгласно поставени цели и прогнози за разходи". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие