В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Картината на европейските капиталови пазари е смесена

Пазарен коментар на Юън Потс, 16.11.2016

Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишението от сутринта при европейските акции беше прекъснато, като в момента те се търгуват с малка промяна. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Въпреки че победата на Доналд Тръмп на изборите от миналата седмица доминираше пазарните движения и предизвика сътресения в различните индустрии, бенчмарковия индекс остана почти без промяна. Но при дневните движения, инвеститорите трябваше да се справят с най-резките промени от Brexit насам. Около 3 часа и половина след началото на търговската сесия ситуацията на пазарите е смесена".

Ако погледнем по сектори, акциите на медиите, технологичните компании и телекомите се повишават най-много, а химичният сектор и недвижимите имоти спадат най-много, каза Потс.

На валутните пазари, доларът отново се повишава след скока от 3% през четирите дни след изборите в САЩ, но китайският юан е близо до 8 месечно дъно, а анализаторите намалиха прогнозите си за валутата поради тревогите, че увеличаване на лихвите от Фед ще предизвика изтичане на капитали от Китай, допълни коментаторът. По думите му на облигационните пазари, доходността по 10 годишните американски облигации се покачи с 4 базисни пункта и вече е нагоре с 40 пункта от избирането на Доналд Тръмп насам.

"Петролът поскъпва през последната седмица, като само вчера е нагоре с 5,8%. Това е най-голямото покачване от седем месеца насам. Днес цената е с леко намаление на фона на новия опит на ОПЕК да затворят преговорите за замразяването на нивата на производство. Междувременно, нарастващият запас от суров петрол в САЩ индикира, че глобалното пренасищане на пазара е все още факт".

При металите – медта и алуминия са в спад днес на Лондонската стокова борса, продължавайки спада си от рекордните за годината високи нива, видени вчера, допълни Потс.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие