В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вариантите пред Бюджет 2017

Репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров, В развитие, 15.11.2016

Репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

17 комисии разглеждат бюджета за следващата година на първо четене. Целта е финансовата рамка на правителството да премине своя път към пленарна зала и има няколко хипотези за това как ще се развие процесът. Това коментира репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

На първо място приемаме хипотезата на министър Горанов. През вчерашния ден той категорично заяви, че кабинетът Борисов няма да оттегли направените разчети, тоест депутатите в пленарна зала могат да ги обсъдят и дори леко да ги коригират между първо и второ четене, но в крайна сметка да приемат позицията на кабинета "Борисов" 2, каза журналистът.

Във втория вариант приемаме, че депутатите не могат да се разберат помежду си. Тогава взимаме бюджета от 2016, разделяме го на 12 равни част и на практика през следващата една година държавният апарат ще разполага за всеки един месец с точно определена сума. Това обаче крие сериозни рискове за вече планираните реформи. Така например планираното увеличение на парите за учителите е под риск, допълни Владимиров.

Той открои и опасенията, че на фона на предстоящите предсрочни парламентарни избори част от политическите партии могат да се изкушат да проявят популизъм при дебатирането на бюджета и например да бъде заложено по-драстично увеличение на минималната работна заплата или повече пари за пенсионерите.  

От работодателските организации са на мнение, че е най-добре бюджетът да не бъде променян и да продължи към пленарна зала във вида, в който е направен от кабинета. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие