В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще имат ли ефект повечето пари за образование

Боян Захариев от институт Отворено общество и Никола Кицевски, изпълнителен директор на изд. Просвета, В развитие, 15.11.2016

Боян Захариев от институт Отворено общество (вдясно) и Никола Кицевски, изпълнителен директор на изд. Просвета (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Захариев от институт Отворено общество (вдясно) и Никола Кицевски, изпълнителен директор на изд. Просвета (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В продължение на 2 десетилетия наблюдаваме недофинансиране в образованието, а липсата на инвестиции е нещо, което се натрупва и амортизира. През последните две години ръстът на бюджета за образование изпреварва този на БВП, но все пак ние сме на много ниски нива в сравнение със страните от ЕС, с които искаме да се сравняваме. Това коментира Боян Захариев, програмен директор в програма Образователни политики към института "Отворено общество" в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, за да наваксаме спрямо останалите страни, ни трябва една по- мащабна и дългосрочна програма, която да обхване 4-5 години. 

"Мнозина обичайно под реформи разбират някакъв вид преструктуриране или икономии. За мен увеличението на бюджета и инвестициите също са реформа. Очевидно за заплатите на учителите са отделени допълнителни средства, но целите, които преследваме, е да поддържаме учителската заплата над средната за страната. Учителят не е типичният работник за страната и това ниво не е достатъчно", коментира той. 

Захариев посочи и като притеснителен факта, че след 2020 има неяснота какво ще се случи с финансирането от европейските фондове. 

С всяка година бюджетът става все по-непрозрачен, обяви на свой ред Никола Кицевски, изпълнителен директор на изд. "Просвета". По думите му това се прави съзнателно, за да не може хората да го разберат. Освен това липсва колонка за предходната година, което не позволява да се направи сравнение.

"Увеличението на учителските заплати наистина е реформа, защото ще направи професията малко по-желана. Добре е и, че ще се вложат пари в предучилищното образование, което е в основата на нашето образование", допълни той.

"На базата на новата нормативната рамка се променя цялото образование, насочено е по-прагматично, но ние сме в началото на всичко това. Най-малкото на документи става по-практично и по-полезно, но дали ще се случи, зависи от конкретния учител", допълни Кицевски. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие