В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бюджет 2017 - как да преодолеем хроничния недостиг на средства за здравеопазване

Станимир Хасърджиев във В развитие, 15.11.2016

Станимир Хасърджиев, председател на Българската национална пациентска организация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Станимир Хасърджиев, председател на Българската национална пациентска организация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предвид настоящата политическа ситуация се надяваме рамката на бюджета, която бе обсъдена днес в здравната комисия на Парламента, да даде някаква сигурност, за да може реално да се осъществят преговорите между лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса и да задоволят в максимална степен двете страни. Това, обаче, е много относително понятие, предвид факта, че по принцип бюджета е недостатъчен. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Българската пациентска организация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Според изчисления на Световната банка, за здравеопазване в България се харчат общо над 7 млрд. лева. Едва половината идват през бюджета на НЗОК и министерството на здравеопазването. Останалите средства българските пациенти заплащат лично, когато влизат в болници - за избор на екип, доплащане на лекарства, медицински изделия и т.н. Това е една огромна диспропорция, която не съществува в нито една друга европейска държава".

Това увеличение на бюджета от 248 млн. лв. трябва да се разглежда на фона на 3 млрд. лв. недостатъчни публични фондове, обясни Хасърджиев.

"Няма политическа воля, за да се реши този въпрос".

По думите на специалиста механизмът за решение минава през здравното осигуряване: "Единият вариант е държавата да признае, че 8% са недостатъчни, но няма правителство, което да има очи да го каже на хората, защото самата държава не ги плаща - вноската на 4 млн. граждани, които уж са осигурени от държавата, е едва една трета от бюджета на НЗОК. Вторият източник на финансиране е доброволното здравно осигуряване. Нищо не сме направили за неговото развитие. Няма ясно разписан основен здравен пакет". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие