В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2016 е една от трудните години за пчеларите

Симеон Тодоров, председател на Сдружение на пчеларите от Клуб 1, В развитие, 15.11.2016

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

2016 е една от трудните години за пчеларите заради неблагоприятните климатични условия. Добивите достигат 1/3 от количеството, което обикновено се добива годишно при благоприятни условия. Това коментира председателят на Сдружение на пчеларите от Клуб 1 Симеон Тодоров в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му голям проблем на пазара на пчелен мед в България е неконтролируемият внос на мед от Украйна, Китай и други външни пазари, смесването му с български такъв и последващото му изнасяне в чужбина. 

Българският мед се изнася основно в чужбина, тъй като консумацията на пчелен мед в страната достига под 700 гр. годишно на човек, докато в чужбина - 4-7 кг. Най-големите потребители на български пчелен мед в чужбина са германски фирми, които контролират пазара на мед в цяла Европа, отбеляза още той. 

По закон достигането на пчелния мед от производител до веригите и магазинната мрежа трябва да премине през преработвателите. "Пчеларят губи връзката с продукта, който произвежда, в момента, в който го предаде на преработвателите", коментира още той по повод на качеството на произвеждания мед. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие