В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политическата нестабилност няма да потисне ръста на SOFIX

Финансовият анализатор Турхан Апдула в предаването В развитие, 14.11.2016

Бикът пред Франкфуртската борса Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Бикът пред Франкфуртската борса Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Тъй като социолозите дадоха убедителна преднина на ген. Радев преди изборите, тези очаквания са били калкулирани и днес не виждаме масови разпродажби. Предвид това, че държавният бюджет може да не бъде приет преди началото на 2017 нашата борса не реагира толкова негативно, колкото се очакваше. И броят на сделките, и оборотът са сходни с нивата от предходната седмица. Това коментира финансовият анализатор Турхан Апдула в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му ликвидността на БФБ е ниска и това предполага, че трудно могат да се случат резки движения. "Не се е променил фундаментът за очаквания растеж през 2017, той е близо 3% и според мен играчите ще изчакат преди да вземат решение да напуснат борсата".

Според анализатора в краткосрочен план може да се очаква спад на SOFIX, докато бъде сформирано служебното правителство. През 2017 обаче се очаква ръст, който ще дойде по линия на ръста на БВП и привличането на повече инвеститори чрез първия български борсово търгуван фонд

"Днес акциите на банките, които са част от SOFIXпоевтиняват чувствително – с малко над 3%. Когато има политическа криза, банките са под натиск, но предвид факта, че наскоро приключилите стрес тестове показаха стабилност, този ценови натиск ще е само временно явлениe", коментира Апдула. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие