В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ARD: Политически трус в България - повече Москва, по-малко Брюксел

Журналистът Таня Минчева в предаването В развитие, 14.11.2016

Новоизбраният президент Румен Радев. Пресконференция в НДК. София, 13 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Новоизбраният президент Румен Радев. Пресконференция в НДК. София, 13 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Политически трус в България - повече Москва, по-малко Брюксел. Така германската телевизия ARD обобщи резултатите от президентските избори у нас. Тя посочва още, че Румен Радев е спечелил благодарение на недоволството на населението от център-дясното българско правителство. Българите оценяват битката срещу корупцията като неуспешна и са разочаровани от ЕС. Това обяви журналистът Таня Минчева в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира отзива в германските медии на резултатите от президентските избори у нас

"Der Spiegel озаглавява статията си в своето онлайн издание: "Приятелят на Русия печели президентските избори в България". В материала се посочва, че новият българският президент е спечелил с обещанията си за по-тесни връзки на България с Москва и отмяна на наложените на Русия санкции. Радев се обявява и за самостоятелна по-ефективна българска политика спрямо бежанците, с което се е харесал на избирателите", посочи Минчева. 

Според Bildzeitung Радев е новак на политическата сцена и е спечелил благодарение на недоволството на населението от досегашната политика на правителството на Бойко Борисов. Силно впечатление е направило неговото изявление, че България трябва да води самостоятелна, базирана върху своите интереси политика спрямо бежанците, за да не се превърне тази най-бедна страна в ЕС в мигрантско гето.

В Die Welt пък се посочва, че с оставката на Борисов най-бедната страна на членка на ЕС ще бъде хвърлена в трета поредна правителствена криза от 2013 насам.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие