В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Преговорите за обединение на Кипър вървят трудно, но обещаващо

Бранислава Бобанац във В развитие, 11.11.2016

Кипър. Снимка: freeimages.com Кипър. Снимка: freeimages.com

Тази седмица, на преговорите в Швейцария, не можа да направи очаквания значителен напредък и пробив в преговорите по Кипърския въпрос, както се очакваше, но преговорите ще продължат и не се поставя въпроса за прекратяване, но позициите на двете страни са с дълбоки разлики. Това каза журналистката Бранислава Бобанац в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

„Темата, започната в Швейцария е най-чувствителната и касае териториалните корекции на двете съставни държави в бъдещия федерален Кипър. Преговорите се водят вече четири десетилетия и в целия този период за пръв път се поставя този въпрос на масата на преговорите. Това е пробив в преговорите, но точно за това те вървят толкова трудно“.

Срещата в Швейцария бе натоварена с много големи очаквания, че ще бъде предпоследната крачка към последната фаза на мирния процес – международната конференция със страните гаранти (Великобритания, Гърция и Турция) по въпроса за гаранциите и сигурността на бъдещия федерален Кипър, обясни Бобанац.

„През седмицата имаше многочасови заседания, както на двамата лидери - Никос Анастасиадис Мустафа и Акънджъ Кипър, така и на техните екипи. Срещата тази сутрин трябваше да бъде последна, но бе насрочена и вечерна, която се очаква да продължи до късно вечерта. Още не се знае дали ще бъдат обявени някакви резултати, но фактът, че беше насрочена такава среща увеличава шансовете да се постигне съгласие, макар и по минимална част от поставените проблеми. Това показва, че двамата лидери наистина правят всичко възможно да се постигне съгласие“.

Фактът, че не беше направен значителен пробив и това рискува перспективата за пробив, благодарение на който да се постигне решение до края на тази година, обясни анализаторът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие