В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Задълбочава се пропастта в икономическото развитие на България и ЕС

Проф. Гарабед Минасян, Институт за икономически изследвания към БАН, В развитие, 10.11.2016

Проф. Гарабед Минасян, Институт за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Гарабед Минасян, Институт за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пропастта в икономическото развитие на България и ЕС се задълбочава. България е на последно място по БВП на глава от населението в Европа. Това коментира проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По официални данни на Евростат за 2015 БВП на глава от населението в България се оценява на 630 хил евро, посочи той. По думите му в Румъния тази стойност достига 810 хил. евро, което е с почти 30% повече спрямо средното равнище в България. В същото време, разликата между БВП на глава от населението в Европа и този в България е в порядъка на 22 500 евро. Очакванията са, че тази разлика ще нарасне до 22 800 евро на глава от населението, поясни икономистът.  

Проф. Минасян отбеляза, че според прогнозите на ЕК БВП на глава от населението в България ще нарасне с 8% през следващата година, а в Румъния се очаква да запише ръст от 5,2%. 

Според икономиста се наблюдават някои тревожни тенденции, а именно - изтичането на млади кадри в чужбина и излизането на много инвеститори от страната. "От началото на годината български капитали на стойност от 2,2 млрд. евро са напуснали България", посочи той. 

Проф. Минасян коментира и победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ. По думите му това няма да има пряк ефект върху българската икономика, но ще има редица косвени последици. Според икономиста вече има индикации, че Тръмп ще смекчи "твърдата си официална реторика", която поддържаше по време на президентската кампания. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие