В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бизнесът готов да дава високи заплати, но при добре свършена работа

Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове, В развитие, 10.11.2016

Работник затяга винтове на печатарска машина в завода на Heidelberger Druckmaschinen AG в Хайделберг, Германия Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Работник затяга винтове на печатарска машина в завода на Heidelberger Druckmaschinen AG в Хайделберг, Германия Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Бизнесът е готов да дава по-високи заплати, с които да се реши проблема с недостига на кадри, но, за да стане това, качеството на работата трябва да се повиши. Това заяви председателят на Обединени бизнес клубове Веселин Халачев в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. Огромна част от работещите не полагат необходимите усилия да си заработят дори и настоящите възнаграждения. 

За да подкрепи твърденията си, той разказа за фрапиращ случай, при който в машиностроително предприятие в България механиците много често са хвърляли отвертки в зъбците, за да се прекрати работния процес, за да могат да си почиват. Работниците трябва да се замислят и да дадат много повече от себе си, за да получат по-добри заплати, каза той. 

Халачев се включи по телефон от Българо-румънския бизнес форум в София, където се дискутират въпросите, свързани с взаимоотношенията между българските и румънските предприятия. В хода на разговора той сподели, че, заради по-добрите възнаграждения в Румъния, много висококвалифицирани добри български работници, особено от пограничните райони, "отскачат да работят там"

По думите му репутацията на България като нискоданъчна страна е неоправдана, тъй като, според запитани от него чуждестранни инвеститори, тук има редица допълнителни такси, за които те не са знаели предварително. Тази примка, която администрацията е хвърлила върху бизнеса трябва да се освободи още малко и това ще доведе до силно предпримачество, което на свой ред ще доведе до по-добро образование. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие