В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България на опашката в ЕС по дял на инвестициите в образование

Веселин Димитров, изпълнителен директор на Образование България 2030, В развитие, 10.11.2016

Веселин Димитров, изпълнителен директор на Образование България 2030. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Димитров, изпълнителен директор на Образование България 2030. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е сред страните в Европа с най-нисък дял на инвестициите в образование спрямо БВП на страната. Единствено Румъния инвестира по-малко средства в образование - около 4,1%. Това коментира изпълнителният директор на Образование България 2030 Веселин Димитров в ефира на „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му ръст от 12% на инвестициите в образование не е достатъчен, за да се подобри качеството на образователната система и да се насърчи развитието на младите учители.

Качеството на образователната система се разпознава по резултатите на учениците и достъпа до образование, смята той.  

Димитров посочи също, че само 3% от българските деца превъзмогнат своя произход, отбелязвайки, че България е единствената страна в ЕС, при която има толкова силна зависимост между резултатите и произхода на един ученик. В България делът на функционално неграмотните деца достига 40%, коментира още той. 

Само 92 деца на хората, търсещи убежище, са се записали в българските училища, коментира още той. 

Експертът коментира още до каква степен финансирането на образованието от държавата влияе на постиженията на учениците. По думите има праг, над който финансовата помощ не влияе на резултатите на учениците - около $30 хил. В България този праг е около 7 хил. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие