В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Акциите и суровините се покачват

Пазарен коментар на Юън Потс, 10.11.2016

Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите и суровините се покачват след оптимизма, че фискалните стимули на Тръмп ще дадат тласък на световната икономика, коментира Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Европейските акции се насочват към най-големия четири дневен скок от юли насам. Пазарите в Европа се търгуват с повишение при доста големи обеми".

Пазарът в Русия се представя най-добре до момента, като акциите там се повишават с над 2,8%, каза Потс.  

Акциите в минндобивния сектор са с повишение от почти 4%, водени от ръст в цената на металите, обясни анализаторът. Той добави, че банковия сектор също бележи скок от над 3,5%, поради спекулации за по-леки регулаторни ограничения на територията на САЩ и повишения на основния лихвен процент.

"Обещанието на новоизбрания президент Тръмп да възстанови американската инфраструктура тласна цената на медта нагоре до най-високите двудневни печалби от 5 години насам. Инвеститорите залагат, че САЩ ще има нужда от доста суровини, за да съживи остарелите си летища, пътища и мостове. Но не само медта се повиши – оловото, цинка и алуминия, всички се покачват както и акциите на компаниите, които ги произвеждат".

Бяха изтрити 337 млрд. долара от стойността на световните облигации, след като победата на Тръмп предизвика тревоги, че планът му да увеличи растежа ще доведе до скок в инфлацията, каза още Потс. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие