В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарното бушуване се поуспокоява

Пазарен коментар на Юън Потс, 09.11.2016

Надпис на Лондонската фондова борса на нейниоя вход Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Надпис на Лондонската фондова борса на нейниоя вход Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Доналд Тръмп отправи призив, че е време американците да превържат раните на разделението. Пазарите реагираха на това и след острото разпродаване на глобални акции и повишения интерес към капиталовите убежищата, пазарното бушуване се поуспокоява до известна степен. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg - Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Американските фючърси ограничиха загубите си след първоначално отслабване. Йената и златото леко отстъпват от покачването си, като въпреки това японската валута в момента е поскъпнала с над 2 %, а златото – с 2,2 %".

Спредът в доходността между 5 и 30-годишните държавни ценни книжа се разширява заради спекулации, че като президент Тръмп ще повиши разходите, за да ускори икономическото развитие, каза още Потс. "Суап трейдърите намалиха залозите за повишаване на лихвите от Фед през следващия месец".

"Мексиканското песо е най-обезценяващата се валута от развиващите се пазари заради притеснения, че американската търговска политика ще бъде по-протекционистска".

Повечето пазари на акции в Европа са на червено, допълни анализаторът, но докато в Испания и Италия спадът е с почти 2%, акциите в Русия и Швейцария се търгуват на позитивна територия тази сутрин.

"Акциите на компаниите от здравеопазването са най-печелившите и се покачват с над 4%. Пазарите очакваха Хилъри Клинтън да се опита да въведе контрол на цените на лекарствата като президент, така че победата на Тръмп облекчава тези страхове".

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие