В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Президентът задава икономическите тенденции

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД, в предаването В развитие, 08.11.2016

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година не видяхме ясно изразени икономически теми в кампанията на нито един от кандидатите за президент, с изключение в някаква степен на Трайчо Трайков. Това обяви Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му двамата предишни президенти са имали конкретни икономически приоритети, макар те да са били различни. 

"Първанов имаше много отчетлив приоритет за развитие на големи инфраструктурни проекти, които по време на първия му мандат се материализираха в т.нар. "Голям шлем". Това бяха проектите за "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене" и "Южен поток", посочи експертът. 

"Фокусът на Плевнелиев беше върху иновативността на отделния човек или отделната малка компания в България. Негови приоритети бяха наука и образование, иновации в различни икономически сектори, иновации на млади хора, енергийната ефективност, енергоемкост на икономиката, либерализация на енергийния пазар, електронното правителство", каза още Галев. 

Той изрази надежда новият президент да продължи добрите практики на предишните. "Досега сме наблюдавали почти пълно скъсване и всеки президент си идва със собствена програма. Който и да е новият държавен глава, той ще трябва тепърва да дефинира своите приоритети в икономическата сфера, което ще отнеме време от неговия мандат и доза лавиране от горещите теми на всекидневието", допълни експертът.

По думите му макар да не е ясно очертано, има индикации, че ген. Радев ще се насочи към големи инфраструктурни енергийни проекти, а Цецка Цачева най-вероятно ще акцентира върху съдебната реформа, повече работа с браншови организации и подкрепа за развитието на образованието и науката.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие