В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

На Балканите: Проруският кандидат в България спечели

Невена Кръстева, SEE News, В развитие, 7.11.2016

Логата на Naftna Industrija Srbija (NIS) и Газпром стоят на офисът на ОАО Газпром Нефт в Белград, Сърбия Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Логата на Naftna Industrija Srbija (NIS) и Газпром стоят на офисът на ОАО Газпром Нефт в Белград, Сърбия Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

В Румъния водещото заглавие, отразяващо президентските избори в България, беше, че "проруският кандидат спечели", докато медиите в бивша Югославия писаха, че "опозиционният кандидат спечели първия тур". Това заяви главният редактор на SЕЕ News Невена Кръстева в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  

По думите ѝ 2016 е изборна година в почти всички балкански държави, както и че единствената тема, която присъства в публичните пространства на всички тях е влиянието на Москва и ЕС. Именно поради тази причина към тази тема се подхожда по-внимателно в бивша Югославия, където делът на проруските симпатизанти е по-висок, отколкото в Румъния, каза Кръстева. 

Въпреки това изборите в България бяха внимателно следени от Румъния, понеже, по подобен начин, проруският кандидат в Молдова беше спечелил първият тур за сметка на прозападния кандидат, каза тя. Докато в самата Румъния тази тема не е на дневен ред, то ситуацията в Молдова е подобна на българската в това направление, допълни тя. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие