В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Безпрецедентна избирателна активност на българите във Великобритания

Журналистът Мария Спирова в предаването В развитие, 07.11.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборният ден във Великобритания протече с абсолютно невиждана, безпрецедентна активност, която в Оксфорд със 100% надвиши всички исторически стойности. Тази картина се наблюдава в цялата страна, очакваше се напливът да е висок, но той беше невиждан и това създаде голямо количество проблеми. Това обяви журналистът Мария Спирова, коsто е била и член в Секционна избирателна комисия в Оксфорд, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея основните причини са две  - едната, че референдумът е иницииран от Слави Трифонов, а той има много почитатели на Острова, а другата - че през последната година българските институции са се държали публично и открито по "нечовешки унизителен начин чрез хилядите промени на изборния кодекс, които ставаха все по-рестриктивни и хаотични по отношение на това дали въобще ще се позволи на гражданството ни зад граница да има граждански права".

Тя коментира хаоса от изборния ден и факта, че на живеещите в Лондон им се е наложило да пътуват до други градове, за да упражнят правото си на глас. Според Спирова на балотажа се очаква по-ниска избирателна активност. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие