В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Великобритания не може да си позволи загубата на големи международни инвестиции

Юлиян Михов, член на БД на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването В развитие, 04.11.2016

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Със сигурност са дадени обещания на бизнеса, във връзка с това, че Великобритания трябва да гарантира свободното движение на хора и достъпа до пазара на ЕС. Великобритания не може да си позволи да загуби толкова големи чуждестранни инвестиции. Секторите, които ще бъдат много чувствителни относно това британското правителство да постигне успешни преговори с ЕС, ако се стигне до излизане, са три. На първо място това е автомобилната индустрия. Великобритания е входна врата за ЕС на много чуждестранни компании и за тях не е никак без значение дали този Brexit ще се окаже мек или твърд. На второ място въпросът е сериозен за фармацевтичната индустрия. Техните опасения са свързани със задържането на висококвалифицираните работници от ЕС, които работят в индустрията. И не на последно място трябва да поставим финансовия сектор. Това каза Юлиян Михов, член на борда на директорите на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването В развитие по Bloomberg TV Bulgaria по темата Brexit.

Интересно е какво ще се случи в Горната камара на парламента, ако се стигне до гласуване за Brexit там, защото никога не се знае какво може да се случи в Камарата на Лордовете, коментира Михов взетото вчера от съда в Лондон решение гласуването за Brexit да мине през парламента.

България от своя страна има две основни притеснения около Brexit – свободното движение на хора и условията за износа от ЕС и съответно от страната ни към Великобритания, каза Михов.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие