В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има споразумение на ОПЕК, но то няма да е достатъчно

Филип Хладек, старши енергиен анализатор в Bloomberg Intelligence, в предаването В развитие, 04.11.2016

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Само можем да приемем изказването на генералния секретар на ОПЕК, който казва, че наистина се опитват да постигнат споразумение и то не само със страните членки на ОПЕК, а и с Мексико и други производители извън организацията. Пазарът може би ще бъде изненадан, след като сега никой не очаква ОПЕК да стигне до споразумение. Организацията на страните износителки на петрол обаче ни е поднасяла изненади и преди. Аз бих се доверил на думата на генералния секретар. Щом казват, че ще го направят – ще го направят. Това каза Филип Хладек, старши енергиен анализатор в Bloomberg Intelligence, в предаването В развитие в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Това, което ОПЕК прави и казва относно квотите, относно предлагането и ограничението в производството обаче няма да бъде достатъчна мярка, за да премахне излишъка на пазара. Тези 750 хил. барела по-малко като производство, които бяха договорени в Алжир, са недостатъчни. Фундаментално пазарът няма да се промени. ОПЕК винаги са работили с официални квоти, но реално производството никога не е било ограничавано до обещаното ниво. Те просто подават сигнал на пазара, че са заинтересовани от увеличение на цената и са готови да вземат мерки.

Ако цената на петрола не се повиши, до 2-3 години ще се стигне до недостиг на предлагането, защото инвеститорите нямат интерес да инвестират при тези цени. Шистовият добив няма да може да запълни целия този недостиг, каза Хладек.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие