В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Венецуела е на дъно, което никоя комунистическа страна не стигна

Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университета в Богота, в предаването В развитие, 03.11.2016

Протестиращи в подкрепа на референдума във Венецуела. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Протестиращи в подкрепа на референдума във Венецуела. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуела е достигнала дъно, до което никоя друга комунистическа държава не стигна. Положението на страната е трагично, инфлацията за тази година е 475%, а обикновените жители не могат да намерят никакви неща на пазара. Това коментира Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университета в Богота, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й няма начин президентът Николас Мадуро да се задържи на власт и именно това е причината за ескалирането на напрежението между него и опозицията. 

"Мадуро не е Чавес. Уго Чавес винаги използваше референдумите и провеждаше разговори, макар че имаше силен политически дискурс с опозицията. Мадуро не иска референдум, защото е много ясно за всички, че той ще го загуби и сега зад него стои цяла една машина, която се облагодетелства от властта му", каза тя. 

Според Икономова е дошъл краят на продължилият над половин век военен конфликт в Колумбия. Тя поясни, че в момента се водят преговори дали да се приеме мирно споразумение с ФАРК.

"На дъното на конфликта е това кой ще има достъп до най-богатите на ресурси на Колумбия, а именно собственост върху плодородните земи. Бившият президент Алваро Урибе не иска да се направи промяна на собствеността, която е постигната със заграбване в последните години", каза още Икономова. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие