В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Около 43% от младите жени и около 69% от младите мъже в България живеят с родителите си

Проф. Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика, В развитие, 03.11.2016

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Около 43% от младите жени и около 69% от младите мъже в България живеят с родителите си. Причините се крият не само в икономическата сфера, но и в манталитета на младото население в България. Това коментира зам.-председателят на Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според проф. Иванов има малка вероятност от изкривяване на данните, произтичащо от липсата на смяна на постоянния адрес от младежите. 

Страните от нашия регион имат по-висок дял на младежи, живеещи с родители си, докато с най-малък процент са страни като Финландия, Дания, Швеция, Франция. Това се дължи както на различия в културата, така и на социалния статус, смята той. 

По социологически данни около 80% от младите хора искат да напуснат страната след завършване на средното си образование, коментира още експертът. Около 25-30% от младежите са безработни, някои от които трайно безработни, посочи още той. 

Коефицентът на възрастова зависимост, който показва съотношението между хората, които не могат да се грижат сами за себе си (до 15 годишна възраст и над 65) към тези, които могат, е 31%. Към 2050 - ще стане 53% и след още 40-50 години - около 90%, коментира проф. Иванов 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие