В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви са перспективите пред търсенето на нефт в Северозападна България

Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД, В развитие, 03.11.2016

Снимка: Lindsey Janies/Bloomberg Снимка: Lindsey Janies/Bloomberg

Прилично количество газ може да бъде открито на територията на Северозападна България, но няма доказателства, че ще има комерсиален добив в близко бъдеще. Това коментира енергийният експерт от ЦИД Мартин Владимиров в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в исторически план този регион е бил богат на въглеводородни запаси. С използването на новите технологии е възможно да се достигне до нови геоложки пластове, при които да има много по-голям потенциал. Въпросът е дали при наличието на толкова ниски цени на петрола и свиващо се потребление на газ в региона, ще има сериозен инвестиционен интерес в разработването на находищата.

През годините е имало голям интерес към Северозападна България и вероятно малък добив от порядъка между 200-500 млн. куб м. годишно може да се очаква към 2020. Това са и плановете на Булгартрансгаз и Булгаргаз, поглеждайки 10-годишните им инвестиционни планове за свързване на нови находища, отбеляза още експертът. 

Според Владимир интереса на инвеститорите ще зависи най-вече от резултатите от първото проучване на Хан Аспарух, които се очаква да бъдат обявени до края на годината. Обявлението, че е намерен петрол е позитивна новина, но трябва да се разберат количествата, запасите и дали има изгледи тези запаси да са комерсиално извлекаеми.

Не е изненада, че френската Total е открила петрол в блока „Хан Аспарух“ в Черно море. Въпросът е дали добиването на суровия петрол е икономическо изгодно, каза още Владимиров. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие