В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европейските илюзии около изборите в САЩ

Джеръми Шапиро, директор Изследвания към ЕСВП, в предаването В развитие, 03.11.2016

Третият дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. 19.10.2016. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Третият дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. 19.10.2016. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Основният мит за Тръмп е, че не мисли това, което казва, и, че няма да го осъществи. Ние в Европа често не взимаме на сериозно неговите коментари. Главното погрешно схващане за Клинтън е, че тя сама се е издигнала и ще бъде доста по-различна от Обама. Това коментира Джеръми Шапиро, директор Изследвания към Европейския съвет за външна политика, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му и двамата кандидати за президентския пост в САЩ са непредсказуеми, но Тръмп е в по-голяма степен. "Той няма никакъв опит, прави смътни изказвания по време на кампанията си и неговите съветници са непознати на хората", подчерта експертът.

Според него най-голямата илюзия на европейците е представата, че САЩ трябва да продължат да гарантират сигурността на Европа. "Има бавна постепенна еволюция към по-голяма автономност на Европа, която се окуражава от САЩ", каза Шапиро, допълвайки, че Клинтън би опитала да стимулира европейците към по-голяма самостоятелност, а с Тръмп ще се очакват много трудни преговори и дори прекъсване на двустранните отношения

"Сред приоритетите на Хилари Клинтън ще бъдат от краткосрочна гледна точка да се справи с проблема в Сирия и Близкия изток, а в дългосрочен план - силно присъствие на САЩ в Югоизточна Азия и ефикасни връзки с Китай. Отношенията с Русия ще бъдат една от основните разлики с Обама, тъй като Хилари има по-негативно отношение", каза още Шапиро.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие